« Wine Dinner at Daikanyama XeX:/ワインディナー@XEX代官山 | Main | Ume Cha../梅茶・・ »

11/30/2009

I caught a cold in Shanghai! A simple Chinese Traditional Medicine recipe for a bad cough...

Pb290568

Pb280554

Shanghai's weather these days has been changing sporadically: one day its warm, the next the temperature drops by 10 degrees...  Inevitably, I have come down with a terrible cold, suffering from a bad chest cough.  With my hectic work schedule, I am often inclined to popping a few of the "western" pills, as they work rather quickly. 

ここ数日の上海の天気はころころ替わります。暖かかったと思えば、次の日は10度までに気温が下がったり・・・必然的に僕は風邪をひき、咳でつらいです。僕の忙しいスケジュールでは効き目が早いので西洋の薬をよく飲みます。

However, this time I decided to resort to Chinese traditional medicine to try its slower but deeper healing effects.  Being a strong believer in the ancient traditions of China's Yin & Yang food philosophy, I did a bit of research on how I could soothe this awful cough of mine.

しかし、今回は遅いけれど深い癒しの効果がある中国の伝統的な薬を取る事に決めました。中国の陰と陽の食哲学の古代伝統の信者は存在していて、僕は少しだけ自分のひどい咳をどうできるかリサーチしました。

From my symptoms, I was quickly able to determine that in fact, this cold was a result of having excessive "yang" or "heat" in my body.  In order to dispel this heat, I found a recipe using pears and rock sugar.  The pear, which in China is considered a "cooling" fruit is highly effective for calming "heat"  coughs. 

僕の症状から、原因を決定することがすぐ出来ました。この風邪は私の体の過度の陽や熱の結果です。この熱を晴らすための洋ナシや小売り砂糖tを使ったレシピを見つけました。中国で洋ナシは体を冷す果物と思われていて、熱をを冷ますのに高い効果があると思われています。

The recipe was quite simple:

1) Take one or two pears (in China their pears are quite crunchy and juicy, so I'm assuming almost any juicy pear will do), peel them and remove the core.

2) Prepare a double boiling pan, or a steamer with plenty of water for steaming.

3) Embed 4-5 pieces of crystal sugar (冰糖) into the fruit's flesh

4) Place the pear(s) in a bowl (small enough to fit into the double boiling pan)

5) Add 6-8 more pieces of crystal sugar (like rock sugar) in the bowl along with the pear(s) and add 1/4 cup of water to the bowl.

6) Place bowl in steamer for 40 mins - 1 hr to allow the pear to "release" its juices

7) Remove the pear and drink the juice/soup from the bowl

レシピはいたって簡単。

1)1個か2個の洋ナシ(中国では洋ナシは歯ごたえがあり、ジューシーで、僕はてっきり洋ナシはジューシーだと思い込んでいました)の皮をむき種を取り除きます。

2)蒸すために沢山の水の入ったスチーマーか2重の沸騰した鍋を用意してください。

3)4-5個の氷砂糖を果物の中に詰めてください。

4)洋ナシをボウルに入れ(2重の沸騰した鍋に入るくらいの小さなもの)

5)ボウルに氷砂糖を6-8個加え1/4カップの水をボウルに加えます。

6)ボウルをスチーマーに入れて40分間蒸します。-洋ナシが果汁を"リリース"する1時間

7)洋ナシを取り出しボールからジュース/スープを取り飲みます。

November 30, 2009 |

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://app.cocolog-nifty.com/t/trackback/128766/46899521

Listed below are links to weblogs that reference I caught a cold in Shanghai! A simple Chinese Traditional Medicine recipe for a bad cough...:

Comments

Post a comment